Content plaatsen in een nieuwsbrief-categorie

Een nieuwsbrief kan worden samengesteld door in CMS een bij structuur en inhoud een categorie met een nieuwsbrief-categoriestijl aan te maken. In de meeste gevallen is dit de categoriestijl “Nieuwsbrief”.

Vervolgens kan deze categorie van de content worden voorzien die in de nieuwsbrief moet worden verstuurd (bijv. een headerafbeelding en een aantal artikelen).

De nieuwsbrief versturen vanuit de nieuwsbrief-module in het CMS

Het versturen van een nieuwsbrief gebeurt in CMS in het onderdeel Modules, Nieuwsbrieven. Door op de knop “toevoegen” te klikken kun je een nieuwe nieuwsbrief aanmaken

Nieuwsbrief samenstellen

Op het tabblad “Algemeen” kunnen een aantal zaken worden ingesteld:

Naam

Naam van de nieuwsbrief

Afzender (naam)

Naam die de ontvanger van de nieuwsbrief als afzender in zijn mail te zien krijgt.

Afzender (e-mailadres)

Het e-mailadres waarvan de nieuwsbrief afkomstig is. Als dit veld niet wordt ingevuld, dan wordt het standaard e-mailadres waarmee de website mailt gehanteerd, meestal is dit info@...

Stijl

Hier kan worden aangeven of de nieuwsbrief als platte tekst of opgemaakt (HTML). Vrijwel alle e-mail cliënts ondersteunen HTML mails, dus over het algemeen kan de stijl op HTML worden gezet.

Nieuwsbriefnummer

Als er met editienummers wordt gewerkt, dan kan deze hier worden ingevuld.

Nieuwsbriefnummer tonen

Hiermee kan worden aangegeven of het nieuwsbriefnummer in de nieuwsbrief moet worden getoond.

Datum tonen

Als dit vinkje wordt gezet, dan wordt de verzenddatum in de nieuwsbrief getoond.

“Aanmelding wijzigen” tonen

Hiermee kan worden aangegeven of er een link in de nieuwsbrief moet worden getoond waarmee de ontvanger zijn e-mailadres kan wijzigen.

“Nieuwsbrief opzeggen” tonen

Als dit vinkje wordt gezet dan wordt er een linkje getoond in de nieuwsbrief waarmee de ontvanger zich kan afmelden. Als een ontvanger zich afmeldt, dan wordt zijn e-mailadres verwijderd van de e-mailadreslijst, of op niet-actief gezet (afhankelijk van de instelling bij de e-mailadreslijst).

Tabblad inhoud

Op het tabblad “Inhoud” kan worden aangegeven waar de inhoud van de nieuwsbrief is geplaatst en welke bijlagen mee moeten worden verzonden:

Categorie

In het veld “Categorie” kan de categorie met de inhoud van de nieuwsbrief worden geselecteerd. Dit is de categorie met de nieuwsbrief-categoriestijl die je in Paragraaf 1.2 hebt aangemaakt.

Bestanden

De bestanden die je hier selecteert worden als bijlage in de nieuwsbrief verzonden.

Tabblad ontvangers

Op het tabblad “Ontvangers” kan worden ingesteld wie de nieuwsbrief moet ontvangen. Hierbij kunnen 3 verschillende types ontvangers worden toegevoegd:

E-mailadreslijst

Er kunnen 1 of meerdere e-mailadreslijsten worden geselecteerd. De nieuwsbrief zal worden verstuurt naar alle actieve e-mailadressen in de e-mailadreslijst. Als een ontvanger op meerdere van de selecteerde e-mailadreslijsten voorkomt, dan ontvangt hij de nieuwsbrief maar één keer.

Gebruikersgroep

Alle gebruikers uit de geselecteerde gebruikersgroep ontvangen de nieuwsbrief. Als een nieuwsbrief naar een gebruikersgroep wordt verstuurt dan zullen deze ontvangers nooit een afmeldlink in de nieuwsbrief te zien krijgen. De afmeldlink is namelijk om je af te melden van een e-mailadreslijst en de ontvanger heeft de nieuwsbrief niet via een e-mailadreslijst ontvangen.

Gebruiker

In plaats van een volledige gebruikersgroep kan ook een enkele gebruiker als ontvanger worden toegevoegd. Ook hier geldt dat er nooit een afmeldlink in de nieuwsbrief zal worden getoond.

Nieuwsbrief versturen

Als de nieuwsbrief is opgeslagen dan kan hij worden verstuurd. Het is aan te bevelen eerst een test-nieuwsbrief te versturen voordat de nieuwsbrief naar alle ontvangers wordt verstuurd:

Test-nieuwsbrief versturen naar ingelogde gebruiker

Nieuwsbrief versturen naar alle ontvangers. Als de nieuwsbrief al bezig is met versturen dan is deze knop niet beschikbaar.

Verzendhistorie van de nieuwsbrief bekijken

Ontvangers bekijken

Nieuwsbrief wijzigen

Nieuwsbrief verwijderen